sâmbătă, 18 iunie 2011

Despre contraste și imprimeuri



Am primit recent o întrebare de la un cititor. Întrebarea nu e ceva la ce m-aș fi așteptat. Vine de la un om cu evidente cunoștințe despre stil.
Cum mi-a sugerat să fac și un articol despre asta, am să încerc să conturez un răspuns.
Iată întrebarea:
Mi-ar placea sa aflu despre modul in care detaliile de model/culoare ale tinutei iti influenteaza aspectul. De ex. este stiut ca dungile orizontale/verticale latesc/lungesc, carourile te fac mai solid, etc. Ar fi interesant ceva care sa trateze cum iti influenteaza imaginea modelele de pe haine si cum percepe ochiul celor din jurul tau aceste detalii.

Ah, ar fi interesant si cum influenteaza modul in care esti perceput contrastele: de ex daca partea de jos este inchisa la culoare si cea de sus deschisa (sau invers), ce efect are asupra ochiului privitorului?
Stii cumva unde as putea gasi astfel de informatii? Sau daca ai chef vreodata sa scrii un articol despre asta, ar fi interesant de citit.

- Florin
Super întrebarea, nu?
OK, sunt mai multe întrebări într-una singură. Hai să le luăm pe rând.
Imprimeurile și culorile influențează aspectul – asta e clar. În ce fel? Depinde de combinații, de tipul pieselor vestimentare purtate și de cât de departe mergi cu culorile și imprimeurile.
Din punct de vedere al cantității, îți recomand să fii atent când vine vorba de imprimeuri și culori. Dacă faci excel de zel, te vei trezi că ieși prea mult în evidență iar asta s-ar putea să nu fie în ton cu personalitatea ta.
Cred că stilul masculin e o sabie cu două tăișuri pentru noi bărbații. Imprimeurile mari și culorile țipătoare au fost și vor fi rezervate în primul și în primul rând femeilor.
E la fel de ușor să exagerezi cu culorile și imprimeurile pe cât e de ușor să nu faci nimic și să te îmbraci generic.
Nu uita că exteriorul e o reflexie a interiorului. Uită-te la cât ești de extravertit, de optimist.Uită-te la cât de optimist și vorbăreț AI VREA să fii.
Dacă știi asta vei știi cum să te îmbraci. Cu o singură mențiune. Dacă ajungi la concluzia că nu trebuie să schimbi nimic în stilul tău, cel mai probabil ți-e frică de schimbare. În cazul acesta, îți recomand să forțezi puțin nota:
- ia niște pantaloni albi sau într-o culoare deschisă
- poartă niște accesorii (o cravată, o eșarfă, o batistă de buzunar)
- mergi pe unul sau chiar două imprimeuri
Testează, testează, testează. Și nu uita că stilul evoluează pe măsură ce înaintezi în vârstă. Asta înseamnă că trebuie să testezi în continuu.
Buun.Să ne întoarcem la întrebarea originală. Florin întreabă cum influențează imprimeurile imaginea. Am scris mai multe despre asta în ghidul bărbaților mici de înălțime, care se adresează oricărui bărbat care vrea săarate mai înalt.
Să trecem la ultma parte a întrebării,cea legată de contraste.
Contrastele, după cum spuneam în acel ghid, nu avantajează bărbații mici de înălțime. Contrastul are menirea de a atrage atenția, de a scoate din monotonie dar și de a provoca.
E la fel ca în cazul culorilor țipătoare: tu decizi cât de departe vrei să mergi.Cert este căîn unele cazuri e absolut necesar să faci contrast. Spre exemplu:
- contrast între cravată și cămașă
- contrast între cămașă și ceea ce porți peste (vestă, sacou)
- contrast între batista de buzunar și sacou
În cazurile de mai sus,contrastul e obigatoriu pentru că fără el sunt șanse mari să arăți generic
Celălalt tip de contrast, cel prin care vrei să ieși în evidență, este, cum spuneam alegerea ta.
Spre exemplu, poți alege să faci contrast între pantaloni și bluză/cămașă. Dacă mergi pe niște pantaloni chino colorați, cu siguranță vei atrage atenția.
Să îți dau exemplul unui tip pe care l-am văzut pe străzile clujului care mi-a atras instantaneu atenția (apropo, ești pe-aici, poate ne spui ce reacții au cei din jur la asemenea ținute :) ). Purta așa:
- teniși roz
- pantaloni chino verzi
- geantă de umăr pentru bărbați maro
- bluza și geaca nu le mai țin minte însă nu erau în culori țipătoare
Asemenea contraste te vor scoate garantat în evidență, deci fii pregătit să șochezi. Sigur, probabil nu vei purta niciodată așa ceva. E ok, cu siguranță că nu pierzi nimic.
Ce am vrut să subliniez cu acest exemplu este faptul că poți merge cât de departe vrei, în primul rând.
În al doilea rând, faptul că poți învăța de la acești bărbați care se îmbracă provocator, pentru a putea aplica în propriile tale ținute.
La final, merită să mai menționez un lucru de care aproape am uitat: dacă vrei să pari mai înalt, încearcă să nu faci contraste prea puternice între pantaloni și cămașă/tricou etc. vei ”rupe” ținuta în două, ca să spun așa.
Hai să încerc să rezum ce e ok să încerci și ce nu:
- culori deschise, câteodată chiar țipătoare – DA
- combinație de două sau mai multe culori țipătoare în aceeași ținută în cantități mari – NU
imprimeuri – DA
- peste 3-4  imprimeuri– NU
- pantaloni chino colorați: DA, dacă ești genul extravertit, atâta timp cât nu exagerezi cu restul ținutei
- cravate și batiste de buzunar în culori țipătoare: DA, recomandat
Există și excepții la sugestiile de mai sus însă, în vasta majoritate a cazurilor, nu e nevoie să ieși din ele.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...