sâmbătă, 18 iunie 2011



Când vine vorba de asortarea sacoului sport cu cămașa, bărbații încep să ezite. Vestea proastă este că nu există un singur răspuns la această dilemă dar… vestea bună este că sunt sute de combinații pe care le poți încerca. :)
Sacourile sport, după cum le sugerează și numele, se poartă doar în situații casual. Asta înseamnă că, spre deosebire de sacoul de costum, acesta nu este ”îngrădit” de regulile formalului (de unde și mulțimea de combinații).
Cazul tipic pentru tine este să ai unul sau două sacouri sport și 5-10 cămăși. Așa ieși cel mai ieftin și, în același timp, poți face un număr maxim de combinații.
Să începem cu sacoul sport. Nu insist asupra numărului de nasturi sau a felului cum trebuie să îți vină acesta pe corp, sunt lucruri pe care le-am abordat deja (și consider că le știi ;) ).
Importante când vine vorba de asortare sunt imprimeul și culoarea.
Dacă ești începător (la primul sacou sport), îți recomand să mergi fie pe unul fără imprimeu, fie pe unul cu imprimeu pinstripe (dungi verticale subțiri). Cu asta vei face două lucruri:
1. Vei merge la sigur când vine vorba de asortare.
2. Vei avea mai multă libertate de alegere când îl vei asorta cu cămășile. Un sacou sport cu un imprimeu va merge cu mai puține cămăși decât unul bleumarin, spre exemplu.
Sacoul sport fără imprimeu
OK, deci te-ai decis să mergi pe un sacou fără imprimeu (format dintr-o singură culoare). Aici ai două opțiuni. Fie mergi pe un sacou într-o culoare ”sigură” fie mergi pe o culoare mai țipătoare.
Dacă ești la primul sacou, îți recomand prima variantă. Poți alege un sacou negru, albastru închis, maro închis sau gri.
Oricare din aceste culori este ”la modă” și oricare se poate asorta super cu cămașa.
Dacă mergi pe negru, albastru închis sau gri, o cămașă într-o culoare deschisă ar trebui să fie prima cu care să încerci asortarea. Iar asta îmi amintește de regula de aur a asortării între sacou și cămașă (și asta se aplică și la formal):
Întotdeauna încearcă să faci un contrast între sacou și cămașă.
Sigur, am văzut combinații fără contrast care arătau bine însă această regulă se aplică în 99% din cazuri.
Să luăm negrul. Dacă ai un sacou sport negru, trebuie să ții cont de două lucruri:
a. negrul merge cu orice,
b. trebuie să creezi contrast (regula de aur).
De fapt, această regulă se aplică și la sacourile sport bleumarin (în engleză, așa-numitul navy-blue).
Acestea fiind zise, poți purta o mare varietate de culori deschise la cămașă. Poți merge pe o cămașă fără imprimeu într-o culoare de genul:
culori de camasa pentru sacou sport negru
Deci combinația cea mai simplă de sacou sport și cămașă este: sacou sport negru sau bleumarin + cămașă simplă.
Următoarea combinație ca grad de dificultate este sacoul sport negru sau bleumarin plus o cămașă cu imprimeu. Eu, port întotdeauna sacoul meu negru cu o cămașă albă cu pătrățele albastre sau cămașă albastru deschis cu dungi verticale albastru închis. Contrastul între cele două se menține atâta timp cât cămașa este, per ansamblu, deschisă la culoare.
Câteodată port o cămașă roz cu sacoul meu negru. E o combinație mai avansată, cu un contrast mai slab însă nivelul de dificultate e dat de culoarea roz. Depinde de tine dacă vrei să încerci sau nu.

Poți face așa: după ce îți iei sacoul sport negru sau bleumarin, poți merge îmbrăcat cu el prin malluri să probezi diferite cămăși, printre care și roz. Nu trebuie să cumperi cămășile, doar să vezi cum îți stă în ele și sacou sport.
Dar un sacou sport maro? Cea mai bună cămașă cu care îl poți asorta este cea albă. Iar dacă vrei să duci lucrurile mai departe, adaugă o batistă de buzunar albă.
barbat in sacou sport maro si camasa alba
Să vorbim puțin de sacourile în culori țipătoare. Acestea sunt cu siguranță pentru avansați deci, dacă te îmbraci deja bine și vrei ceva nou, îți recomand să încerci. În articolul precedent am comentat o asemenea ținută, așa că merită să arunci o privire.
Un sacou de acest gen va fi purtat mai rar, în principiu. De aceea, dacă nu ai deja un sacou într-o culoare mai puțin țipătoare, îți recomand să nu iei unul.
Dar ce alte culori ar mai merge? Nu prea multe,din păcate. Roșu, alb, albastru deschis sau galben pal – cam astea ar fi. Cât despre cămașă, cred că te-ai prins deja că trebuie să faci contrastul. Mergi pe o cămașă neagră sau albastru închis.
Sacouri sport cu imprimeu
Dacă vrei ceva special (și nu de prost gust, te asigur), poți merge pe un sacou sport cuimprimeu. Cel mai simplu imprimeu este pinstripe, cum este cel de la Hugo Boss de mai jos:
sacou sport cu imprimeu hugo boss
Regulile de asortare sunt aceleași cu ale unui sacou fără acest imprimeu, însă…
… dacă reușești să repeți culoarea acelor dungi în ținută,vei creea un efect vizual extrem de subtil și puternic.
Bun. Hai să vedem și alte exemple de sacouri cu imprimeu. După cum vezi, acestea arată foarte bine.
sacou sport de tweed
sacou sport alb negru
Asortarea acestor sacouri cu cămașa este puțin mai dificilă în cazul în care alegi o cămașă cu imprimeu. vei avea două imprimeuri pe tine însă efectul vizual va fi mult mai interesant.
Varianta sigură este să porți sacoul tău sport cu imprimeu cu o cămașă într-o singură culoare, având grijă să faci și contrast.
Sper că ți-am dat câteva idei de combinații între sacou sport și cămașă, combinații care mie personal îmi plac enorm de mult.
Nu uit: 1-2 sacouri, restul cămăși, așa ieși cel mai ieftin. ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...